Hoe kunnen we helpen?

Informatiemanagement & Business Process Management (BPM)

U bent hier:
< Alle onderwerpen

De relatie tussen informatiemanagement en business process management

Er is een direct verband tussen informatiemanagement en business process management. Dit verband wordt helaas nog vaak door veel organisaties (nog) niet gelegd. Het is een feit dat beide disciplines grote raakvlakken, en zelfs overlap, met elkaar hebben.

Door de snelle ontwikkeling van techniek (innovatie), kunnen steeds meer gegevens vastgelegd en geanalyseerd worden. Denk hierbij aan “big data”, BIM, “internet of things”, Virtual Reality en Artificiële Intelligentie.
De informatievoorziening zal hierdoor dynamischer worden. Dit vergt een uitdaging voor organisaties om hier goed mee om te kunnen gaan. Men zal deze nieuwe technologieën en (mobiele) toepassingen moeten integreren of hieraan ondersteuning moeten bieden.
Deze ontwikkelingen hebben directe invloed op de inrichting van de bedrijfsprocessen.

Er moet echter gewaakt worden voor een informatie ‘overload’. Het vastleggen van meer gegevens en het sneller kunnen beschikken over nog meer informatie zorgt er niet direct voor dat een organisatie beter gaat presteren. Dit kan zelfs averechts werken omdat de organisatie, door de grote hoeveelheid aan gegevens, meer moeite heeft om tot de gewenste informatie te komen.

Het verwerken van deze nieuwe factoren (innovatie en toename van gegevens) heeft invloed op de inrichting van de activiteiten en business processen.
De samenhang tussen informatiemanagement en business process management is hierdoor steeds belangrijker en onomkeerbaar.
De wijze waarop de juiste waarde wordt gecreëerd en hoe informatie op de juiste manier kan worden ingezet met de juiste techniek is ontzettend belangrijk.
De balans tussen deze zaken ligt in het ontwikkelen van inzicht in de samenhang van business processen, informatievoorziening, techniek en innovatie.

Informatiemanagement moet daarom onderdeel uitmaken van elk bedrijf om hierin ondersteuning te kunnen bieden.

Inhoudsopgave