Hoe kunnen we helpen?

Het informatie proces – De 5-V’s

U bent hier:
< Alle onderwerpen

De 5-V’s van het informatieproces

“Het informatieproces is belangrijk om te begrijpen hoe informatie een toegevoegde waarde voor een organisatie kan zijn”

Elk proces start met “input” en eindigt met “output”.
Het informatieproces start met een verlangen, een behoefte van informatie.
Erkennen dat er behoefte is aan informatie is om te bepalen welke data/informatie nodig is. De praktijk leert dat het (h)erkennen van een informatiebehoefte een moeilijk proces is dat door de hectiek binnen organisatie te weinig aandacht krijgt.

De volgende stap van het informatieproces start bij de inventarisatie van Vereisten.
De eisen die we moeten stellen aan informatie. Dit kunnen wettelijke, standaarden of organisatie eisen zijn.
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar er dient wel aandacht voor te zijn.

Wanneer we voldaan hebben aan de Vraag, het verlangen of de informatiebehoefte en eisen, kunnen we data/informatie gaan verzamelen die ons uiteindelijk kan helpen om de behoefte, het verlangen te bevredigen.
Bij activiteiten kan het ook nodig zijn om de data/informatie verder te verrijken of verwerken voordat wij er iets mee kunnen doen.

De laatste stap, oftewel “output” is het vertrouwen. De kwaliteit en toegevoegde waarde. Informatie bezit alle kenmerken die nodig zijn om het tot een toegevoegde waarde voor de organisatie te mogen zijn.

Bij problemen in het informatieproces kunnen de stappen in omgekeerde volgorde genomen worden om bij de essentie van de problemen te komen.

Uiteindelijk kun je erachter komen waardoor problemen ontstaan.

Inhoudsopgave