Hoe kunnen we helpen?

Functioneel beheer

U bent hier:
< Alle onderwerpen

Wat is functioneel beheer?

Functioneel beheer is ontstaan uit een (informatie)behoefte van de “business”. Functioneel beheer is geen onderdeel van ICT maar ligt op de scheidingslijn tussen de business en ICT.
Het is het operationele niveau van “informatiemanagement”, dus dicht bij de gebruikers van informatie. 

Vaak wordt functioneel beheer verward met “functioneel applicatiebeheer”. Het verschil is dat applicatiebeheer het onderhoudt verzorgt aan een applicatie. Dit maakt onderdeel uit van ICT. Functioneel beheer zorgt er o.a. voor dat een applicatie functioneel ingericht en ondersteund wordt. Daarnaast ondersteund functioneel beheer de gebruikers en zorgt het voor om de behoefte vanuit de gebruikersorganisatie te herkennen. 

Het is een redelijk jong vakgebied dat sommige organisaties (nog) niet kennen. Dit terwijl het een grote toegevoegde waarde heeft als men functioneel beheer op een juiste manier inzet.

De juiste inzet van informatiemanagement en functioneel beheer heeft uiteindelijk alles te maken met een goed informatiebeleid en governance. Hiervoor zijn de juiste mensen nodig die de juiste verantwoording of mandaat moeten krijgen. 

 

Inhoudsopgave